Še diham. Hropem, če smo popolnoma iskreni.

Danes zjutraj sem kompletno popenil, ker se mi je spredaj vozeči gumpec ustavil prav pred nosom, 10 metrov pred uvozom na avtocesto. Tam, kjer normalni ljujdje bolj čekiramo na svojo levo, če se slučajno kdo od tiste plati približuje. In če se ne, se skušamo čimhitreje zguziti not, na avtocesto pač. Gumpca pred seboj bolj malo čekiramo, ker smo nekako prepričani, da bo tudi on ravnal podobno. Da ne dolgovezim, zgolj svojim legendarnim reflexom se smem zahvaliti, da se nisem zaletel. Komot me kličete Kobra.

Pred nedavnim je v našem zatoku nasedel gospod Đanluka. Toskančero. Ni nasedel po naključju, pač pa je prišel z jasnim namenom, da malce pomešetariva s crkovino. Prišel je na pravi naslov. Kot se spodobi, sem mu dal svojo posetnico, na kateri lepo in razločno piše, da je ravno mešetarjenje s crkovino moj priljubljeni hobi. On pa mi je tiščal v roke nekaj, kar se mi je sprva dozdevalo kot ne ravno žepna izdaja Biblije. Tovrstne literature ne konzumiram v pretiranih odmerkih. Sem pa kljub temu že iz vljudnosti polistal po knjižici in ugotovil, da sploh ne gre za Biblijo, pač pa za lično brošurico, v kateri so zgledno predstavljene vse firme, katerih lastnik je dotični gospod Đanluka. Ni jih prav malo.

Potem sva pa mešetarila in trmarila okoli tistih petih centov na kilo, za kolikor so se najine cenovne ideje razhajale. Kdor še ne ve, take so pri mešetarjenju pač starodavne šege in navade. Na koncu sva se pa vendarle sporazumela in udarila v dlan, nakar sva se opazno dekontraktirala in še malce poblebetala o bolj neformalnih temah kot so svinjska gripa, recesija, vakance in podobno. V povezavi s slednjim je gospod Đanluka obelodanil, da si je iz svojih skromnih prihrankov pravkar nudil novo barko. Precej nonšalantno je omenil vsotico, od katere sem še danes malce omotičen. In celo meni, ki nisem najbolj bliskovite pameti, je kapnilo, da gospod Đanluka ni kar tako ena oseba, pač pa ustanova.

Ob slovesu sem gospodu prisrčno stisnil desnico in mu položil na srce: “Đanluka, ko boš naslednjič razbil prašička s prihranki, bi morda raje razmislil in si namesto nove barke omislil kar tale naš zatok, z menoj vred. Potem me lahko promptno expediraš v penzijo in imaš vso crkovino za natanko toliko centov, kolikor si boš sam želel. Pa bova oba srečna.”

Ustanova Đanluka ni črhnil nobene in zdaj ne vem, ali je na to uho gluh ali intenzivno razmišlja o mojem predlogu. Upam, da slednje.

Kakorkoli, danes je sreda in do petka še tlačanim. Potem pa odgalopiram na vakance. Haflinger po imenu Magnus je nafutran in osedlan. Če pa Ustanovi Đanluka pride kaj konstruktivnega na misel, medtem ko se bom požrtvovalno svaljkal na plaži, ima številko mojega telefonina. Za vsak slučaj ga bom občasno prižgal, obljubim.

 • Share/Bookmark
Zapisano pod: kozlarije kar tako | 22.07.2009 | 15 komentarjev »

Komentarji in pingi so trenutno onemogočeni.

15 komentarjev

 1. 22.07.2009 ob 12:35, NoMercy pravi:

  imeti sebe za normalnega ni niti kaznivo niti grešno – je pa nedokazljivo.
  Predpisi o obnašanju na cesti so pa nekaj drugega. In samo totalni idijot lahko misli, da bi kdo drug deloval tako, kot misli ON.
  Občasno me v takšnem vključevanju v promet pokomunicira zadaj vozeči / stoječi … voznik. Vsake toliko, ko se mi ravno da grem koga povprašati, če je z mojim vozilom kaj narobe, da se mu zahvalim za opozorilo. Pa mi v primerni večjezični in mnogopomenski mešanici razloži, kaj vse da sem, ker motim njegov mir in spokoj s svojim obstojem pred njim.
  No, ko dotični “svrši” mu zagotovim, da lahko delam kolikor hoče in kakršne hoče prekrške, razbijem vozil kolikor mu je volje, če mi le on da svojo vozniško ali pa vsaj kazenske točke, gre zapravljati čas k sodnikom in zavarovalnicam in mi povrne razliko od bolniške do polne plače — le aresta pa na ta račun nebi odsedel jaz.

  Čudno, še nihče ni pristal na moje pogoje – le kako lahko takšen računa, da bom jaz pristal na njegove “misli” ???

 2. 22.07.2009 ob 13:54, Truba pravi:

  @Kobra – to se mi dogaja dnevno in pene mi je že davno zmanjkalo iz zaloge za 10 življenj :( . Te pa razumem in sočustvujem, čeprav se mi dnevno dogaja še kup hujših oslarij na cesti, pa ne bom zdaj jamral tukaj, kot kakšen upokojenec na avtobusu mestnega prometa pred zasedenim sedežem.
  Iz izkušenj se mi zdi, da tale tvoj Đanluka nima nobenega namena nabavit kakšno nepremičnino v naših krajih(razen morda blejski otok ali kakšno podobno znamenitost z razglednic :) ). Verjetno osebno hodi po naši vukojebini in ostalih bantustanih in mišjih luknjah in se kao ukvarja s posli samo zato, da se dobro naje in/ali spotoma spozna kakšno avtoštoparko, ker verjetno mu je doma precej dolgčas in/ali ima doma poleg barke, ki ti povzroča omotico, parkirano še bojno križarko, ki sliši na kakšno Frančesko ipd, ki mu izdatno kravžlja z olivnim oljem utrjeno pričesko in samo čaka, da se kje pokaže kakšna priložnost, da jo ucvre od domačega ognjišča, kot so jo srbi iz Knina.
  Tako, da mislim, da ni nobene potrebe, da se motiš z mobilnim gizmotom med svaljkanjem po plaži. Vsekakor ti privoščim čevapčičarjenje naslednji teden, imej se super, dobro jahaj moped in ne pozabi se obračati na plaži, da boš ja enakomerno hrustal povsod :) .
  Lepo je bilo spet slišati, da ti stari meh še drži sapo :) .

 3. žakob žablonski 22.07.2009 ob 13:55, žakob žablonski pravi:

  NoMercy, imaš popolnoma prav. V avtošoli so me sicer učili (in v moji več kot 35letni vozniški praksi brez nesreč po moji krivdi se je potrdilo), naj bi se na avtocesto vključeval čimbolj tekoče. Trapasto je pa domnevati, da so tudi kogarkoli drugega učili kaj podobnega in da dotični ne bo kempiral pred uvozom, četudi ima vsaj 300 metrov prednosti pred z leve prihajajočim vozilom. Zavedajoč se tega tudi nisem komuniciral z voznikom pred seboj. Happy? :)

  Aloha, mojster Truba :) Prej sem pozabil omeniti, da je Đanluka privedel s seboj osebo po imenu Bianca. Običajno osebe s takim imenom niso moškega spola in tudi tokrat je bilo temu tako. Bianca je tiste vrste, da mi sedaj vsi moji sozamorčki sugerirajo, naj prihodnjič nasede samo ona, Đanluko pa zlahka pogrešamo, če ima nujnejše opravke drugod po svetu ;)

 4. 22.07.2009 ob 14:05, NoMercy pravi:

  Happy :p in me veseli, da ne komuniciraš s tistimi pred tabo :)
  sva pa zgleda generacija :P moja vozniška je letnik 1975, vozniške izkušnje imajo pa še nekaj let več (takrat se je dalo še brez kazni “švercati”).
  Je pa tako, da je dobro zaupati, še bolje pa preveriti :P

 5. žakob žablonski 22.07.2009 ob 14:13, žakob žablonski pravi:

  NoMercy, moja vozniška po starosti šiša tvojo za leto dni. V bistvu sem za las zgrešil tisto, ki bi jo dobil vklesano na kamnito ploščo. Kot slavnih 10 zapovedi :)

 6. 22.07.2009 ob 14:27, Truba pravi:

  S šoferskimi štorijami je popolnoma enako kot z lovskimi in ribiškimi, pravzaprav še slabše, sploh če … ah ne bom dregnil, me je že večkrat izučilo. Nima smisla :mrgreen: .
  A je bila Bianca prvič z njim ali jo vsakič pripelje? Po opisu sodeč, bi sklepal, da tam nekje okoli Milana ali Benetk prisede na poti proti poslu in tam nekje tudi izstopi na poti proti domu ;) . Slutim tudi, da nobeno službeno potovanje ne traja manj kot tri dni, vsaj – bo treba Frančesko vprašati :) .
  Starost izpita pove samo to, da voznik ni več rosno mlad. V primeru, da se samo vsako nedeljo pelje s klobukom na glavi k maši in v vaško birtijo na gemišt, pomeni to, da je najmanj smrtno nevaren za okolico in vsekakor ni za hvalit se z letnicami. Raje se obmetavajta s km-ji na leto ipd – več pove, ostalo je kozmetika :) .

 7. 22.07.2009 ob 14:34, NoMercy pravi:

  med 50 in 60 kkm letno cca 1/2 500 km v eno smer. Vračanja običajno po celem šihtu, ko glava ne ve več zakaj ima truplo pod sabo :P (a to kaj šteje). V zbirki imam tudi nekaj rekornih kazenskih dosežkov, ko so mi policaji (v tujini – doma tega ne delam) namerili cca 200 km/h pri 100 km/h omejitve (pa sem jo na srečo zvozil z blagajniškim maksimumom, ki ga policaji lahko kasirajo – skratka kar se med ljudmi govori se meni dogaja :P

 8. žakob žablonski 22.07.2009 ob 14:45, žakob žablonski pravi:

  Truba, bolje da ti obzirno povem jaz kot da te obirajo za hrbtom: ti si obup od človeka. Kako naj se z NoMercyjem obmetavava s kmji na leto, če kot prvo zgolj vljudno kramljava in kot drugo jih vsaj jaz sploh ne štejem? Resnica je, da po eni plati res ne sedim nonstop v avtu, po drugi plati pa so me kar lep čas zaradi narave dela pošiljali na zdravniške kontrole kot profesionalnega šoferja. Dokler nisem odločno protestiral in zahteval ombučmana.

  Aja, Bianca je bila tokrat prvič z Đanluko v našem zatoku, kar pa obenem tudi pomeni, da jo je vsaj doslej pripeljal vsakič.

 9. 22.07.2009 ob 15:00, Truba pravi:

  Ok tu smo nekje glede vsega le dolgih relacij imam manj :) :) . Neprisotnost glave na truplu pa ni ravno v ponos. Leteča bomba se temu reče. Pejd raje spat za par ur za cesto kot, da se strupaš brez veze … . Sem absolutno za hitro in tekočo vožnjo, a ne za vsako ceno in pod vsakimi pogoji. Se mi je pa že zgodilo, da mi manjka kar nekaj filma v vožnji na daleč … . Ni fino, ko se zaveš.

 10. 22.07.2009 ob 15:05, Truba pravi:

  A zato se tako obupno počutim že dalj časa. No morda pa me nese po poti tipičnega slovenskega samomorilca, pa še ne vem tega. Pogoje izpolnjujem – praktično vse, svetovni prvaki ali podprvaki v tej panogi pa nismo kar brez veze.
  Če Bianco pripelje še drugič, prosim za diskretno fotko ali pa jo pelji na turnejo po materi kuri, da bomo še ostali siromaki imeli kaj od tvojega trgovanja s crkotino ;) .

 11. 22.07.2009 ob 15:08, NoMercy pravi:

  :) :P sami “fejst” fantje pa mal nohte imamo nabrušene
  Lepo je bilo čvekati. LP

 12. žakob žablonski 22.07.2009 ob 15:17, žakob žablonski pravi:

  Truba, iskreno povedano, bolj kot o Bianci vlažno sanjarim o tem, da Đanluka vendarle ni gluh na neko določeno uho. In da bo moje dobronamerne sugestije tudi upošteval. To tudi pojasnjuje, zakaj sem na Bianco v osnovnem zapisu kompletno pozabil. Se mi zdi, da so časi brezglavega veprovanja že malce za mano.

  LP tudi v tvoji smeri, NoMercy. Pa uleti še kdaj v ta kvačkarski krožek :)

 13. 22.07.2009 ob 21:15, domovoj pravi:

  Pocakajte se malo … Cim se vrnem iz dezele Danske, si omislim avtomobil. Bojte se! ;)

  ZZ (s stresicami), lepo te je spet brati. Se lepse bi bilo sicer gledati Bianco … :???:

 14. 23.07.2009 ob 13:30, Renton pravi:

  Četudi se mi za pol stvari ne sanja, o čem govoriš, je tvoj stil vedno fenomenalen. :D Kar se pa tiče sumljivega Taljana, mu reci, naj investira še kaj v naših logih. :)

 15. žakob žablonski 23.07.2009 ob 17:48, žakob žablonski pravi:

  Renton, prejkone misliš moj ležerni stil sedenja na mopedu? Ta je res fenomenalen :)
  Glede razumevanja naj te pomirim: ničesar pomembnega ne zamujaš. Đanlukatu bom pa ob prvi priložnosti omenil, naj Bianco popelje tjakaj ob Sočo. Gotovo bo začutil strastno potrebo po vlaganju. Če ne v vaše loge, pa v Bianco.