Železninarstvo Žablonski

Nekoč je bil Rowlf ZVIZ. Rodil se je v hiši gospoda Suzukija tamkaj v Deželi vzhajajočega solnca pred skoraj tremi desetletji. Ker je bil lep kot naslikan voluharček, si ga je poželel gospod Helmut iz Dežele Oktoberfesta. Pa so udarili v dlan in mu ga prepustili, v zameno za skromno vsotico 5.965 tedanjih nemških mark. Domnevam, da je bila v njegovem sedlu marsikatera po ljubezni koprneča Fräulein v dirndlu deležna izleta v bližnji gozdiček, kakršnih po Bavarskem ni malo. Leta 2007 je gospoda Helmuta že krepko trgala reuma, odločil se je, da izleti v gozdičke niso več pravi šport zanj in Rowlf ZVIZ se je tako natanko 14. decembra tistega leta preselil v Kraal Jablonsky.

Izkazalo se je, da je bil gospod Helmut svojevrsten delinkvent, saj je na sicer čudoviti moped rad obešal ogabne kromane tačke, butaste nalepke in podobno šaro, poleg tega pa je prav perverzno experimentiral z neustreznimi šraufi in ob tem marsikaj polomil in nastalo škodo reševal s švasanjem in podobnimi horuk ukanami. To spoznavši, sem sklenil dvoje:

 • z gospodom Helmutom si ne mislim dopisovati, kamoli sklepati kameradstva
 • Rowlf ZVIZ mora biti deležen totalne preobrazbe, da bo spet lep, kot se spodobi

Rečeno – storjeno. ZVIZ je na jésen lanskega leta našel kotiček v delavnici na koncu mesta, kjer sem ga lastnoročno in pod umnim vodstvom mentorja Jurija spremenil v puzzle ter skoraj vse koščke shranil v par kartonastih škatel,

mogočni agregat pa na častno mesto na ponku (agregat je sploh krasno ime za mašino, ponk pa za delovno mizo).

Z Jurijem sva staknila glavi in obilo filozofirala, na koncu pa naredila natančen popis vsega

 • kar bova zadegala stran
 • kar bova nabavila novega
 • kar bo treba na novo pomalati
 • kar bo treba na novo kromati
 • pretapecirati
 • spolirati
 • itd

Po pravici povedano, ob pogledu na kup železnine in delčkov, ki jim ne vem niti imena, kamoli namena, sem kar malce zaskrbljen, če bo vse to še kdaj sedlo skupaj v neko smiselno in delujočo celoto. Ampak Jurij je priznan čarodej in uspešno zatira v meni prebujajočo se paniko. Kakorkoli, v potu svojega obraza sem prekrižaril kompletno medmrežje z bližnjo okolico vred in nekako mi je uspelo nagrebsti skupaj večino predvidenega materiala. Za ostalo bo pa treba improvizirati.

Medtem je na sceno že uletel ličar Emilio, ki je pomalal tank in stranske deklne, in to zares lično. Morda prav od tod izhaja beseda “ličar”. Tule je fotka pomalanega tanka, da ne bo kdo mislil, da prodajam bučke:

Moški, ki brezsramno vtika prste v vse možne odprtine pomalanega tanka, je Jurij – filozof, čarodej, tankistični ginekolog in sploh človek mnogih talentov. V prostem času pa šraufa mopede.

ZVIZova hrbtenica, ki se ji strokovno reče geštel, je vzorno speskana in tudi na novo pomalana.

Na tako pripravljeno osnovo bomo počasi in z občutkom obesili agregat in vso ostalo ropotijo. Mudi se prav nikamor. Vsekakor pa sem prepričan, da bova ZVIZ in jaz do naslednjega obiska Kraljice pripravljena, lepša in bolj bleščeča kot kdajkoli. No ja, vsaj kaka polovica naju.

Evo, sem skoraj pozabil povedat tanajvažnejše: Rowlf ZVIZ se bo po novem imenoval Renato Rowlf ZVIZ.

 • Share/Bookmark
Zapisano pod: kozlarije kar tako | 10.02.2009 | 25 komentarjev »

Komentarji in pingi so trenutno onemogočeni.

25 komentarjev

 1. 10.02.2009 ob 12:28, Truba pravi:

  O kako simpatičen moped. Lepo si ga u tagmašne gvante upedenal. Mene še čaka nekaj podobnega z mojo lubico – enkrat, ko bo cajt(zna biti, da nikoli, ker cajta praviloma ni :( ).
  Bi pa priložnost izkoristil, da te opozorim, da se pazi Jurija. Človek je, po policah sodeč, odvisen od Valvoline vina sumljivega proizvajalca in letnikov. Emilio in Jurij pa očitno skupaj popivata, ker se na tanku parkrat vidi, da se je rokca Emiliu malo tresla. No ne bom šimfal kot stara bogomoljka, po folklornih načelih kurje deželice in bom s sklonjeno glavo priznal, da se meni roke tresejo še bolj in Emilio je vsemu navkljub naredil všečno delo – moped je res ličen. Želim vama veliko km-jev.

 2. žakob žablonski 10.02.2009 ob 13:05, žakob žablonski pravi:

  Truba, tudi če se je Emiliu roka res zatresla, moje stare oči to gladko spregledajo. Kraljica pa tudi ni več tinejđerka in je marsikaj dala skoz. Tako da z optimizmom napovedujem zadovoljstvo, vsaj kar se naju tiče. Maestro Jurij pa s svojimi domiselnimi pogruntavščinami presega vsa moja najbolj divja pričakovanja.

  Le vzemi si cajt, ki ga ni in porihtaj svojo metreso, pa obilo km-jev želim nazaj v vajini smeri.

 3. 10.02.2009 ob 15:22, Truba pravi:

  Kot ta pravi Slovencelj moraš imeti oči za ostro kritiko vedno ostre kot damaščanka in leta ne smejo biti ovira. Mislim, da te po letih itak nesem, vsaj procent verjetnosti se nagiba v prid moji trditvi. Cajt bi si vzel, ampak kaj, ko je toliko stvari za postorit, dan pa prekratek. Pa tako rad človek leži kot sneta sekira in ne dela nič :) . Bo lubica še malo počakala, se bojim. Sva oba ostarela in se nama ne da preveč …

 4. 10.02.2009 ob 17:10, domovoj pravi:

  Hm, če je šraufanje mopedov res že nekakšen zapovedan hobi med nami, ki se stari prdci imenujemo, potem mi res ne bo preostalo drugega, kot da se ovijem v svoje prhuti, zložim letalno mreno ter se motoriziram. :???:

 5. žakob žablonski 10.02.2009 ob 19:11, žakob žablonski pravi:

  Odločno zavračam vsa natolcevanja, da sem Slovencelj in star prdec. Sem namreč zaveden žombatist in star hropec. Naj gre to v zapisnik.

 6. 10.02.2009 ob 23:36, Alla pravi:

  ŽaŽa pa 3D puzzle sestavlja :)
  Nedvomno bo to izjemno delo :)

 7. 11.02.2009 ob 06:58, domovoj pravi:

  žombatist+star hropec= džomba :mrgreen:

 8. 11.02.2009 ob 08:15, Truba pravi:

  Stara kost, hropenje in utrujene stare oči ? To mi res deluje kot vrelec mladosti :) :) . Ampak saj smo na istem. Pomaga, če se čim prej sprijazneš. Star prijatelj vozi moped v klubu/društvu Padli borci – ime pove vse :) . Če si pa užaljen se ti pa oddolžim s pol litra teranovega :) .

 9. 11.02.2009 ob 08:56, domovoj pravi:

  Truba, pazi malo, kako in komu vse talaš tega terančka! Da ga ne bo na koncu zame zmanjkalo … :neutral:

 10. 11.02.2009 ob 11:26, Truba pravi:

  Nič se bati :) . Domača prčvarnica dela po potrebi :) . Pa za stare heroje so itak ratne rezerve :) .

 11. 11.02.2009 ob 13:31, Fritz pravi:

  “10.02.2009 ob 19:11, žakob žablonski pravi:

  Odločno zavračam vsa natolcevanja, da sem Slovencelj in star prdec. Sem namreč zaveden žombatist in star hropec. Naj gre to v zapisnik.”

  Zapisano. Sam, da se ne boste zdaj začeli hvaliti z revmami, bolečimi kolki in podobnim češ, kdo ima več let na grbi. Bo bolje, če boste res poskrbeli, da se tisti teran ne pokvari, kilometri gor ali dol…

 12. 11.02.2009 ob 18:46, domovoj pravi:

  Mene pa zanima eno. In sicer dve stvari:
  1. Zakaj ni mojster Emilio na tank namestil divje ognjenih plamenov, s kakršnimi okrašujejo čoperje na Discoveryju?
  2. Zakaj Truba ne piše bloga? :???:

 13. 11.02.2009 ob 20:14, Truba pravi:

  Domovoj ne velja :) . Šepetalka je na delu, sem prepričan 110 % . Tole smatram kot udarec pod pasom in napeljevanje k nemoralnim dejanjem ….. . Drugače pa Šepetalko vprašaj – točno ve(ali pa tudi ne vsega :) ), zakaj morda že/še ne pišem in/ali pod kakšnimi pogoji bi ga morda pisal, če ga morda že ne :) . Zdaj se pa znajdite, še jaz se ne …. .
  In pa iz priložene slike je več kot očitno da ima gospodar kraala Jablonski več kot normalen okus in je moped pač restavriral in ne neokusno okrancljal z iz vseh vetrov nabrano sklepano šaro ala Occ drekači na Odkritju. Tista zmešana toplovodarska Teutel familija ni omembe vredna-še vodovodarji bi bili zanič … .

 14. 11.02.2009 ob 21:45, domovoj pravi:

  Truba, mimo brcaš. 110%.
  Spraševanje o (ne)pisanju bloga je namreč zraslo izključno na zeljniku moje nenasitne radovednosti. Bi ga pa z veseljem prebiral. ;)

  Na mopede se, kot že večkrat omenjeno, ne spoznam. Vem pa, da so mi všeč plameni. Tudi sam jo rad kdaj komu podkurim.

 15. 11.02.2009 ob 22:27, Truba pravi:

  Dopuščam to možnost o mimobrcu. Ampak tudi v tem primeru domnevna Šepetalka ve skoraj vse okoli tega pisanja/nepisanja :) . Drugače pa ŽŽ-ju smetiva blog o njegovem simpatičnem mopedu in mirno lahko ponucaš moj mail za dodatna pojasnila :) .
  Plameni pa so stvar osebnih preferenc, ne vem pa če znaš podkuriti z zelenimi plameni na črni podlagi ali pa recimo zlatimi na modrem prelivu proti zeleni :) . Kako se podkuri z airbrush-om? Pretvoriš ga v žepni flamethrower :) ?

 16. žakob žablonski 12.02.2009 ob 17:53, žakob žablonski pravi:

  Banda razpuščena, človek gre za dva gonit vesla v kruto tujino, pa komplet povampirite :)

  Domovoj, Truba ima popolnoma prav: plameni ne pašejo na klasično lep moped. Mi smo vendar solidni ljudje.

  Fritzmajstr, pred kakimi dvemi desetletji mi je moder možakar iz Etrurije dejal takole: “Madre Natura non perdona a nessuno.” Tako pač to je.

 17. 12.02.2009 ob 18:35, domovoj pravi:

  Uradni zapisnikar naj le brižno zabeleži, da še vedno vztrajam pri tem, da so mi turbo plameni všeč. Razmišljam, da bi si jih dal tudi na mojega (bodočega) twingota. :)

 18. žakob žablonski 12.02.2009 ob 19:18, žakob žablonski pravi:

  Uradno je zabeleženo, da je na prvi pogled benigni Domovoj v temačnih globočinah svoje duše latentni piroman, pa tudi bodoči ponosni lastnik plamenečega twingota.

  (Twingot je fajn vozilo, en primerek stanuje pri nas v boudoirju.)

 19. 13.02.2009 ob 08:37, Truba pravi:

  Twingot je mega avto in plamene na tem avtu toleriram samo kadar prihajajo na zadnji strani iz jet motorja :) . ŽŽ ni lepo, da Domovoju privoščiš zakurjen avto, pa dvomim, da bi bil Domovoj prav hudo ponosen na ocvirek na dvorišču :) :) .
  ŽŽ imaš kakšno posebno afiniteto do tega Suzukijevega twina iz tistega časa ali je bil le dober nakup?

 20. žakob žablonski 13.02.2009 ob 08:57, žakob žablonski pravi:

  Truba, Domovoju privoščim tisto, po čemer hrepeni. Če je to ognjeviti twingot, bodi po njegovem.

  Saga o ZVIZu je pa salamensko dolga. V glavnem: ugledal sem ga na avtopikanetu in se tako dolgo slinil nad njegovo hecno lepoto, da je to opazila gubernatorka Kraala Jablonsky in dahnila, naj ropotijico pač kupim. In tako se je zgodilo. Dober nakup je pa po mojih izkušnjah vsak nakup, če se okoli nečesa zares sliniš in se ti ni treba do smrti zakreditirati. Seveda tudi najboljši nakup postane totalna bedarija, nakupovalec pa oče vseh kretenov v hipu, ko komurkoli zaupa, koliko cekinov je odštel. V tem prelomnem trenutku se namreč razkrije, da vsi, razen nakupovalca, vedo za najmanj tri neprimerno boljše artikle po neprimerno nižji ceni. Iz tega razloga o podrobnostih raje potuhnjeno molčim in nisem oče vseh kretenov, pač pa samo enak med enakimi.

 21. 13.02.2009 ob 09:15, Truba pravi:

  Jasno, da tudi jaz privoščim Domovoju kar si pač želi. Samo plameneči twingot mi je smešno deloval, semsi ga kar predstavljal kako cvrči na sredi dvorišča :) . Se morda spomniš pariškega fantoma dekade nazaj, ko je bil strah in trepet Citroenovih Mehari-jev, ki so goreli kot za stavo po Parizu ali si mlajši, kot se mi zdi ?
  Ok to o “pametnjakovičih” po nakupu mi je kristalno jasno in ti dam popolnoma prav. Sem mislil, da si pač čustveno vezan na nek model in proizvajalca. Jaz npr. bi se slinil na Yamahin XT 500 iz tistih časov, morda še na kasnejši XT 550 ali pa …. . Ah ko so takrat delali tako zanimive mopede … Saj danes me sicer neizmerno impresionirajo s tehnično dovršenostjo, samo duše pa ta plastika nima nobene več, žal velja to počasi za večino stvari …. .

 22. žakob žablonski 13.02.2009 ob 09:32, žakob žablonski pravi:

  Ha! Me veseli, da se še kdo drug razen mene spomni meharija. Slednji je namreč zame sanjsko vozilo in ko bom zares velik in ogabno bogat, si bom enega privoščil. Lani na Korziki sem jih videval prav nespodobno veliko, v vseh možnih stanjih. Slina mi je curljala v obilnih potokih.

  Sicer pa moram omeniti, da je bil moj prvi avto legendarni spaček s celim ducatom iskrih žrebcev pod haubo. Seveda sem se prevažal naokoli z odprto streho, tudi ko je najbolj snežilo. Tako dobrih avtomobilov ne znajo več delati. Erozija vrednot je vseprisotna in nas bo na koncu ugonobila.

 23. 13.02.2009 ob 09:48, Truba pravi:

  Lep pozdrav od bivšega ponosnega lastnika spačka in dveh Dijan :) .
  Mehari je bil pa res en tak faca avto, čeprav mi zaradi plastičnosti ni nikoli izrinil 2cv-ja iz srca in če bo le tako naneslo, se bo 2cv spet enkrat naselil pri meni in bosta oba njegova konja pasla mojo travo :) .
  Erozija vrednot nas je že ugonobila, ampak zaradi kroničnega pomanjkanja le teh in vsesplošnim, s pomanjkanjem povezanim, pišmevuhovstvom, praktično nihče sploh ne ugotovi tega žalostnega dejstva … .

 24. 16.02.2009 ob 07:44, polderji » Objave » Lady Suzana pravi:

  [...] moje ZVIZofilije se obeta v štali Kraala Jablonsky precejšnja gneča. Tako se je moja gubernatorka, ki je [...]

 25. 25.05.2009 ob 18:01, polderji » Objave » Povsem znosna lahkotnost dopustovanja pravi:

  [...] V primeru, da se vreme skazi, ga lahko še vedno izvajam denimo na Jurijevini, kjer so dela na ZVIZu že pred časom žalostno obtičala. V skrajnem primeru pa mi tudi doma v kraalu ne bo dolgčas. [...]