Žehta

Namočila sta me Domovoj in Mostly Harmless TULELE. Pranje umazanega perila je torej neizogibno, pa da vidimo, kakšni cinki bodo priplavali na površje.

Žabica: artikel, ki ga s pomočjo vztrajnega lupčkanja pripraviš do tega, da se transformira v princeso. Potem živita skupaj, srečna, načeloma do konca dni. Poskus se večkrat sfiži kot posreči. Kadar pa rata, se ti niti ne sanja, kje si kiksnil. Torej je brez veze, da deliš nasvete ali celo pišeš priročnike na to temo.

Žale: zadnja postaja. Povratnih vozovnic za to destinacijo menda sploh ni.

Žanjica: v ruralnih okoljih predmet poželenja vseh moških, brez izjeme. Posebno mične so tiste s spodrecanim krilom. Muhe znajo biti problem.

Ždenje: aktivnost, ki jo izvajam na tedenskih kolegijih.

Žeja: potreba po pijači. V marsikateri kulturi se uvršča med najvišje vrednote, posledično se manifestira v žlampanju žganice in drugih tovrstnih derivatov. Marsikaj na to temo bi znala povedati pokojna Žašler Karolina in njen soprog, takisto pokojni “Arivederčimars” Žašler.

Želvis P.: glavni junak krajšega proznega dela popolnoma neznanega pisuna. Na koncu ne umre.

Žemljica: pekarski proizvod, ki na nekaj spominja.

Ženin: samec, ki je tekmoval za naklonjenost godne samice in v finalu izgubil.

Žeruh: vrsta kune, pa tudi jaz, kadar zagledam protvan tiramisuja.

Žigolo: oseba moškega spola, ki si služi kruh z oddajanjem lastnih spodnjic, po možnosti z vso opremo.

Žiletka: pripomoček za prešerno smejanje tudi v najtežjih časih. Najboljše rezultate dosegamo z žvečenjem.

Žižek: vrsta slavoja, ki ga je nemogoče razumeti.

Žlahta: strgana plahta. Skupek oseb, od katerih si ne moreš obetati nič dobrega.

Žolti trdnjaki: edini razlog, zaradi katerega hodim na tlako.

Žombatist: bajeslovno bitje, ki sicer ima svoje mnenje, vendar se z njim le redko strinja. Enega skrivam doma, vendar je pravkar zelo zaseden z obdelovanjem polderjev.

Župnik: uradnik, ki mu je smotrno nositi tolste kure, šunko in podobne dobrote, da si s tem zagotoviš naklonjenost vrhovnega šefa. Vsak spodoben župnik ima tudi kuharico. Za vsak slučaj.

Žužnjanje: način izražanja, primeren za prezidente državnih zborov.

Žvokelj: zadnja oseba v telefonskem imeniku.

To je to. Ne nameravam pa zahrbtno spletkariti in delegirati kogarkoli, razen če si denimo Allencija, Sparklovje, Murmel, Schnuy, Valewija ali moj vrli nečak to izrecno želijo. Kandidati si smejo prigrabiti črke po lastni izbiri.

 • Share/Bookmark
Zapisano pod: kozlarije kar tako | 25.01.2009 | 16 komentarjev »

Komentarji in pingi so trenutno onemogočeni.

16 komentarjev

 1. 25.01.2009 ob 09:04, domovoj pravi:

  Ženialno Žakob, z MH sva ponosna nate (če pokukaš v ruski slovarček, je “ponos” resda čisto nekaj drugega in precej bolj odvratnega, ampak tu ne govorim o tem). Če bi lahko žiriral, bi ti zdajle ženerozno kaj kapnil na tvoj žiro. Ampak štetje do 10 očitno res ni tvoja močnejša plat. V tvoj zagovor lahko sicer kot izkušeni prosvetnik povem, da je drugi razred OŠ res eden težjih …

 2. žakob žablonski 25.01.2009 ob 09:44, žakob žablonski pravi:

  Domovoj, računstvo res ni moja močnejša plat, zlasti v redkih trenutkih ustvarjalnega ali ljubavnega zanosa pa na tem področju povsem odpovem. Če je že potrebno voditi evidenco v svrho kasnejšega hvalisanja, običajno delam zareze v kak prikladen kos lesa, denimo v posteljno stranico.

 3. 26.01.2009 ob 14:48, mostly harmless pravi:

  Žistema ženialno. Čisti žwa je tekom žurneja brati tvoje blogovske žužmente; ne bi sicer mogla trditi, da nisem žame žaluz na tvoj besedni žardinaž, bi se pa z velikim veseljem še kdaj žwe s tabo. Skratka, ženerezno pohvaljen tudi od mene.

 4. žakob žablonski 26.01.2009 ob 18:11, žakob žablonski pravi:

  Merci beaucoup, Madame Inoffensive la Plupart du Temps. Vous êtes trop žontij. Žwadvivr, ž swi kom ž swi, ž n regret rjan, žandarležinatet’.

  Sincèrement vôtre,

  Žakob (sur un arbre perché) :)

 5. 26.01.2009 ob 19:22, domovoj pravi:

  Eee, a vidva slučajno mene šimfata?! :shock: :?:

 6. 27.01.2009 ob 02:12, sparkica pravi:

  Izrecni si želim česarkoli, kar bi me odvrnilo od tistega, kar bi resnično morala početi :) Torej … Hvala Onkel PEPE, se bom potrudila ne pretirano te razočarati ;) Črko še zbiram :D

 7. 27.01.2009 ob 02:17, sparkica pravi:

  Namesto *izrecni* bi seveda moralo biti *izrecno*, ampak ob vsej žlahtnosti, ki ždi v Žablonskega žbesedah, se je treba zmotiti, da lahko potem pohvalim žbiro besed na ž in njih opise, ker sem prej žalostno žužnjala o željah :) Od francoščine ne razumem nič, razen če bi z mostly harmless napisala žabart’ma ;) Verjetno sta res obirala domovoja :P

 8. žakob žablonski 27.01.2009 ob 05:33, žakob žablonski pravi:

  Šimfanje domovojev je v naših rovtah priljubljeno pomladansko opravilo. Saj je menda že pomlad, ali moramo še hibernirati?

 9. 27.01.2009 ob 07:38, mostly harmless pravi:

  Neee, nooo, nič črkvone svobodne izbire v tri krasne! Na enem najboljših predavanj zgoraj omenjenega Žižka smo mu zastavili vprašanje, katero ravnanje je psihoanalitično gledano najbolj perverzno. Pa se je odgovor glasil, da to, da se subjekt prisili v izbiro med dvema možnostma. Čeprav žal slutim, da me v končni fazi SPET ne bo nihče poslušal, ti, Sparkulja, dajem na voljo dve črki: J ali N. Velikodušnost mi je načeloma sicer v uteho, ampak človek pa ja mora vsake toliko pokasirati tudi kaj užitka. Torej, Sparkica, izbiraj: J ali N ;) .

  Pomanjkanje komunikacije z domovojem je pa treba nekako kompenzirati, ja; pa četudi prek transferja obiranja s tretjo osebo :)

 10. žakob žablonski 27.01.2009 ob 08:27, žakob žablonski pravi:

  Kinky stuff! :)

  Mostly harmless, čisto iz firbca bi pobaral: ali kdaj prebiraš male oglase v stilu “suženj išče domino” ipd?

 11. 27.01.2009 ob 09:06, mostly harmless pravi:

  Po pravici povedano zadnjih deset let berem samo še leksikone, za večerno uteho pa de Bottonova utelešenja sreče v potovanjih, arhitekturi ipd. premostitvah. Nad reallife zapiski sem obupala med seminarjem pri Jezikovnemslepemčrevesu, ko se je izkazalo, da še jaz, ki sem preverjeno dologočasen človek, premorem več domišljije kot marsikateri v takih rubrikah pišoči. Priznam pa tudi, da je z mano precej nemogoče gledati lovehurts filme, ker zraven mižim in sprašujem, kdaj bo konec.

  Fusnota. Prijatelji me mdr. imajo zato, da se namesto njih odločam, katere kosmiče ali tepih naj kupijo. Izbire imam rada; morda bi torej morala prebirati kako drugo rubriko ;) .

 12. 27.01.2009 ob 09:18, sparkica pravi:

  Mostly harmless, hehe, veš da te bom poslušala :D Sama sem sicer izbrala črko C, ampak če mi že ponujaš J in N, zberem J :D

 13. 29.01.2009 ob 20:32, sparkica pravi:

  Hm, po dveh dneh (okej, priznam, enem in pol) brez elektrike sem prišla do ugotovitve, da zdaj dejansko NI Mostly Harmless tista, ki postavlja pravila glede izbire črk, ampak Žakob Žablonski, torej lahko predhodnji komentar mirne duše vzamem nazaj.

  Cenjen mentorski Melquiades po imenu Onkel Pepe mi je prepustil izbiro črke in tako bodi. Brez nadaljnega cincanja in cmerjenja, brez cenkanja in brez cepetanja sem izbrala C.

 14. 30.01.2009 ob 02:14, Si. R. pravi:

  Cakani, tokrat ne zmorem pisati na ukaz. Pravzaprav nikoli nisem mogel. Obljubim pa, da ti bom v prihajajočih tednih, ko bo Nori Malar šel v afriko, napisal kakšno pisemce. Nekomu pač moram reči “Rad te rimam.” :-)

 15. žakob žablonski 30.01.2009 ob 08:51, žakob žablonski pravi:

  Sirće, kot sem bil morebiti že kje omenil: ne verjamem, da se kdo v popolnosti zaveda svoje sreče, da sme živeti pod peto tako dobrodušnega despota, kot sem moi. Pod katerokoli drugo peto bi se namreč že davno transformiral v ljubko malo trupelce. Kar pa še ne pomeni, da se bomo šli anarhijo.

 16. 4.03.2009 ob 11:09, Hedonistična Orgija Čutnih Radosti » Blog Archive » Izbral sem si črko “V” pravi:

  [...] časom me je v verižno igrico namočil moj dobronamerni stric Jakob Jablonsky. Saj ne, da bi mu karkoli zameril, še zdaleč ne. Od zmeraj sem si namreč želel, da bi bil del [...]