Saumon aux legumes (haute cuisine de Chef Jablonsky)

Zadeva gre takole: pri najbolj prijazni prodajalki nabaviš zajeten kos mrtvega lososa. Plačaš malo manj kot je pokazala vaga, ker več drobiža pač nimaš.

Doma preskeniraš frižider. Vso zelenjavo, ki že na prvi pogled ni več užitna, odneseš v kontejner z bio odpadki. Kar ostane (v našem primeru korenčke, por, bučke, čebulo in blitvo) zrežeš na primerno velike kose, pač po trenutnem navdihu. Priporočljivo je, da pred rezanjem snameš naočnike, da te pretirano ne moti zemlja na poru, pa tudi na korenčkih. Slednja je namreč neizčrpen vir rudnin in bi jo bilo škoda metati stran. Seveda je treba paziti, da si odrežeš čimmanj prstov. Zakaj tako, bomo povedali kasneje.

Narezano zelenjavo vržeš v primerno velik protvan, kamor umestiš tudi zajetni kos lososa. Vse skupaj posoliš in obilno poliješ z oljčnim oljem ter namečeš povrh naseckan česen, ki je jako zdrav, v zadostno odmerjenih količinah pa deluje tudi kot imenitno kontracepcijsko sredstvo.

Protvan s kompletno vsebino potem potisneš v pečico in se toliko časa igraš s čekiranjem, nastavljanjem temperature in občasnim premešavanjem zelenjave, da si skoraj prepričan, da je reč FD. Istočasno si tudi brišeš sline, ki ti curljajo po bradi. Priporočam papirnate brisače, ki jih kasneje vržeš v kontejner za papir.

V naslednjem koraku skušaš aranžirati tako ustvarjeni obrok na krožnik, pri čemer ti losos povzroča preglavice, ker razpada. Ampaq ga nekako zmontiraš nazaj in tihožitje pofotkaš. Imenitno je, če se pred fotkanjem tam znajde Tadeja, ki odstrani barvno neusklajeni prtiček.

Med konzumiranjem gledaš America’s Next Top Model, kar ti omogoča, da si misliš svoje.

Na koncu seveda poližeš vse prste, ki si jih prej nisi odrezal. *

* Lizanje prstov se priporoča še pred pomivanjem posode, ker je okus novega jara ogaben.

 • Share/Bookmark
Zapisano pod: kozlarije kar tako | 28.09.2008 | 10 komentarjev »

Komentarji in pingi so trenutno onemogočeni.

10 komentarjev

 1. šuši 28.09.2008 ob 15:28, šuši pravi:

  Nimam protrora, a se da to narediti tudi na plošči? Je pa res, da potem olje šprica …

  hmm, še dobro, da sem sita od svojih umetnin.

  Pa peteršilj si pozabil!

 2. 28.09.2008 ob 19:32, Alla pravi:

  No, fajn, zdaj sem pa lačna.
  Spet.

 3. žakob žablonski 28.09.2008 ob 21:02, žakob žablonski pravi:

  What else is new? :)
  Allencija, glede na to, da je izvrstni losos že na poti saj-vemo-kam, v družbi vse vsaj približno užitne bivše zelenjave, ti lahko sugeriram samo to, da preskeniraš lastni frižider. Prihodnjič se bom pa skušal pravočasno spomniti, da si permanentno lačna.

 4. žakob žablonski 29.09.2008 ob 09:52, žakob žablonski pravi:

  Za šuši, čeprav malo pozno, vendar iz srca (zločinski čarunalnik te je flegma vrgel v kontejner za moderiranje):

  osebno več in raje packam na plošči kot v protroru, tudi glede gornje umetnine ne bi smelo biti težav. Peteršilja nisem pozabil, pač pa ga enostavno ni bilo v frižiderju. Torej je kriv frižider.

 5. šuši 29.09.2008 ob 10:26, šuši pravi:

  ah ja, poznam, se tudi pri meni dogaja.

  Torej … peteršilj se dobi tudi posušen ;) Čeprav je svež res boljši in je zatorej kriv fridžider :D

 6. 30.09.2008 ob 09:05, vale pravi:

  Jablonsky z vsem spoštovanjem ti predlagam, da drugič česen vržeš po zadevi na koncu, v nasprotnem primeru ni več jako zdrav, ker ga z vročino ubiješ oz. ubijše v njem vse jako zdrave sestavine, pa tudi kontracepcija je manj učinkovita kot pri svežem :-)

 7. žakob žablonski 30.09.2008 ob 09:24, žakob žablonski pravi:

  Valewija, maš res. V svojo obrambo naj navedem, da je bil uporabljen že pripravljen & zmrznjen česen, ki je itaq za pusije. Sveži gre namreč glede na pogostost kuhalnih podvigov v kraalu Jablonsky vse prehitro v maloro.

 8. 30.09.2008 ob 09:37, vale pravi:

  Pazi to Pepeslaw. V štacunah imamo večinoma čajneski česen, ki je sicer ok, ampak ga pred plovbo naštupajo z nekim hudičem, ki preprečuje plesen. Ta hudič sicer sam kot tak ni nezdrav, vendar v česnu pobije vse kar je zdravega. Zatorej, če boš kaj po bella Italia vandral, priporočam, da kupiš taljanarski česen. Pri nas pa, razen na tržnici, še nisem zasledila česna, ki bi bil od drugje kot iz čajniz kantri …

 9. žakob žablonski 30.09.2008 ob 11:14, žakob žablonski pravi:

  Valewija, ne me strašit. Zdaj bom pa vsako pakungo česna prečekiral, če se not ne šverca kak zmrznjen in sestradan kitajc. Ti zlodji so marsičesa sposobni.

 10. 1.10.2008 ob 21:12, sparkica pravi:

  Huh, naporno je bilo za tega umrčkanega (ne bom napisala crknjenega) lososka :D

  Uporaba petršilja je tako ali tako samo za mazanje oči: če ga dodaš, misliš, da si pojedel nekaj zdrave zelene zelenjave :D No, tako se da pretentati oči tudi pri kremšnitah in torticah, če se prej obilno posujejo s petršiljem :D Vsaj meni uspeva :D

  Kaj če poješ dvojno kontracepcijsko dozo česna? :D Mimogrede, zdaj bom še jaz iskala čajezose v česnu :D O šit :D