Geplarhija

Kam izginjajo žombatistom prijazne naprave z enim samim knofom in s tistimi funkcijami, ki jih žombatisti potrebujemo? 

Moj telefonin bo crknil. Rabim torej novega. Po možnosti takega, da bom lahko koga poklical, da bo kdo poklical mene, pa da bom poslal ali prejel kak sms. That’s all, folks. Ampaq takih telefoninov ni več. Neizogibno dobiš zraven še frdamano kamero, MP3 in vse možne MMS, UMTS, GPRS, PMS in ostale hece, ki jih ne potrebujem, ne razumem in ne znam uporabljati. Pa seveda navodila v sedemnajstih meni nerazumljivih jezikih, vključno s tistim, ki naj bi bil slovenščina. 

Televizorji so podobna štorija. Še nedavno tega sem se izvrstno razumel s televizorjem, ki sem ga komandiral z enim daljincem, na katerem je samevalo obvladljivo število knofov. Danes imam v najboljšem primeru dva daljinca: enega za televizor_kot_tak in drugega za frdamani »amino«. Vsak od njiju se ponaša s po štiridesetimi knofi. 40 + 40 = cca 80 (ja, štel sem) Če tej vsoti dodam še najmanj 40 knofov DVD Video, DVD+R/RW, DVD-R/RW, MPEG4, DivX, XviD, SVCD, VCD, CD, MP3, Audio-CD, CD-R/RW, WMA, Jpeg, Kodak-Picture-CD predvajalnika + obsežno trilogijo navodil, mi lahko samo doktor matematike izračuna, koliko možnosti imam, da se bom zaplezal. Zlasti v nočnih urah, napol v komi in brez špeglov. 

Evo, pa smo pri urah. Obožujem staroverske ure z največ tremi cagarji. Ure, minute, sekundnik je itaq že šminka. No, danes ti hočejo po vsej sili uvaliti še 3 manjše številčnice z mikrocagarčki, ki začnejo poblaznelo laufat, čim prokleto čebulo narobe pogledaš, kamoli da bi se je dotaknil. In kažejo bogvekaj. Kako se to reč ustavi? In spravi nazaj v normalno funkcioniranje?

Posebna pasma so digitalne ure. Imam to smolo, da za zdravje malce tečem. In skoraj neizbežna deformacija tekačev je, da jih začne sčasoma zanimati srčni utrip. Tu vkorakajo na sceno takoimenovani Heart Rate Monitors. Recimo takile:

forerunner.jpg

Zadeva ima toliko knofov in funkcij, da se ti zblede in ti našiba pulz v rdeče polje, ne da bi sploh tekel. Vsaj meni. 

Za primerjavo ena manj sofisticirana, ki si jo upam natakniti na ročico celo jaz:

fs3c.jpg

To ni EPP. Je pa sporočilo naslednje vsebine:

Vzemite frdamane geplne, knofe in navodila in si jih nekam vtaknite. Če ne veste kam, si kupite GPS.

 • Share/Bookmark
Zapisano pod: kozlarije kar tako | 9.10.2007 | 10 komentarjev »

Komentarji in pingi so trenutno onemogočeni.

10 komentarjev

 1. 9.10.2007 ob 15:59, ana. pravi:

  jp, se popolnoma strinjam.
  na mojem telefonu, ki je sicer za nekatere iz predpotopne dobe (je res star ze cela 3 leta!), je zame velik prevec vsega. ravno prejle sem ugotovila, da uporabljam samo tisto kar imam v bliznjicah (jp, tud funkcijo bliznjic ima. izgleda bi se drugac zgubil.) – uporabljam samo 5 bliznjic.
  tako da, rabim telefon z max 5 funkcijami. kdo ma?

 2. 9.10.2007 ob 17:37, Fritz pravi:

  Jakoby, kaže da spadaš v izumirajočo vrsto Homo Sapiens Simplicitas. Mlajši rodovi smo absolutno navdušeni nad vsemi kraticami, barvami inu ostalem, kar itak ne bomo koristili. Moja boljša polovica je tvoje sorte in si je ponovno nabavila Nokio 6310, old style telefon namenjem predvsem telefoniranju in opremljen s precej zdržljivo baterijo (kar je za pričakovati, glede na velikost čuda).
  P.S.
  Mogoče smo pa mlajši le veliko bolje dresirani potrošniki ;-)

 3. jakob jablonsky 9.10.2007 ob 18:31, jakob jablonsky pravi:

  Fritzmajstr, kot kaže, ti je On naklonil izjemno dober model družice ;)
  Sam sem se kako leto nazaj po silnem švicanju uspel dogrebsti do Nokie 6210, ki jo ljubosumno čuvam za čase, ko mi bo vse dopiz*ilo in bom pobegnil v Bet Pak Dalo. S telefoninom bom 1x mesečno pošiljal smse domačim, vmes pa zabijal kline od šotora in pretepal zablodele in vseh muh polne medvede.

  Se mi zdi, da tudi ana_pa_pika išče kaj takega, ampaq ne dam :)

 4. 10.10.2007 ob 10:08, Fritz pravi:

  :) Moja lenobnost se je spravila do online latinščine in ugotovila, da bi bilo pravilno zapisati Homo Sapiens Simplex. Sancta Simplicitas ;-)

 5. 10.10.2007 ob 13:35, Vale pravi:

  Fritz, nekako se uvrščam v mlajše rodove, pa vseeno, imela bi prav takšen mobilnik kot ga hoče Jakob. Da lahko z njim pokličem ali pošljem iz njega SMS in to je vse. Potem pa ti dajo noter vse druge kozlarije in ko jih že kaniš uporabljati vse zajebeš, ker po pomoti nekaj štrcneš in ne veš več kaj si štrcnil in nič več ni tako kot je bilo …

 6. 10.10.2007 ob 14:54, klimbra pravi:

  Moja skromnost poseduje natančno tak mobilnik…..kot si ga vi……v nevednost tehnike poslani simplicitusi…al WE……sapiensi želite.

  Z veseljem ga zamenjam……za visoko tehnološko naprednega………po možnosti z GPS ( da me delodajalci lažje sledijo )….in ostalimi novodobnimi pridobitvami.

  Obljubljam……da se bom namesto vas…….v potu svojega obraza…..trudil razvozlati vse mogoče in nemogoče funkcije……..tudi tiste, katerih imena so mi še ta trenutek popolnoma neznana.

  Info za zamenjavo…..ve se kje ;-)

 7. 11.10.2007 ob 09:01, schnuy pravi:

  pred dvema letoma sem iskala enak mobilec. našla ga seveda nisem, zato sem kupila najbližji približek. Prvi dan sem premetala smrdljive nastavljene bližnjice in skenslala konf za spletni brskalnik..v bistvu bi ga najraje spulila ven, pa ne gre, ker bi imela na tistem mestu potem grdo luknjo v kateri bi se nabirala packarija.

  Načeloma z velikim številom knofov nimam problema, a jih preprosto nočem, ne rabim, pa še grdi so. Poleg tega si s spletnim brskalnikom in kamero ne morem pomagat ker nudita neko polovično storitev in kvaliteto le te. GPRS je ena izmed bolj neuporabnih zadev tega sveta – kdo pa hoče med telefoniranjem buljit v fon?
  Edina res uporabna pritiklina mojega telefona so opomniki in koledarček. Ostalo si lahko zataknejo nekam.
  No, kak mp3 predvajalnik bi še preživela. :)

 8. 11.10.2007 ob 13:09, Ivan Grozni pravi:

  “Vzemite frdamane geplne, knofe in navodila in si jih nekam vtaknite. Če ne veste kam, si kupite GPS.”

  In če ima tudi GPS preveč knofov, si tudi tega vtaknite tja, kamor ne veste!

 9. 17.10.2007 ob 15:39, Staromodna sem … « Ukročena trmoglavka … pravi:

  [...] … nekaj na to vejo staromodnosti je pisal že Hropčeslaw … [...]

 10. 30.10.2007 ob 16:08, polderji » Objave » Tole še pojasnim… pravi:

  [...] veste (ker sem o tem že pisal TULE), kako na jetra mi grejo multiknofski geplni. Ker se mi odkrito rogajo. Po drugi strani sem pa TULE [...]